Trouwkaart schrijven

Trouwkaart schrijven

Wat schrijf je op een trouwkaart?

Nadat je de keuzestress overwonnen hebt rondom het kiezen waar jullie je trouwkaart laten maken en drukken (kies je een standaard ontwerp, ga je zelf aan de slag of huur je toch een professional in?). En het kiezen van het ontwerp van de kaart, type materiaal, kleur van de enveloppen, wel of geen lakzegel, et cetera, … is het tijd voor het schrijven van de tekst voor jullie trouwkaart. But no worries, I got you! In deze blog geef ik jullie wat tips, tricks en handige voorbeeldjes om het schrijven wat gemakkelijker te maken.

Jullie gaan trouwen!

Allereerst kondigen jullie natuurlijk aan dat jullie gaan trouwen. Schreeuw jullie excitement van de daken!

Tips:

  • Het geven van het “jawoord” schrijf je zonder hoofdletter en zonder koppelteken.
  • Wanneer je de trouwdatum voluit schrijft gebruik je geen hoofdletters.
  • De naam van de locatie schrijf je met een hoofdletter en wanneer je trouwt op een kasteel of landgoed waarbij je de naam vermeldt, schrijf je beide met hoofdletter: “Kasteel Wijenburg”.

Voorbeelden:

“Op 26 augustus 2024 geven wij elkaar het jawoord! Wij zouden het geweldig vinden als jullie deze bijzondere dag met ons willen vieren!”

“Wij gaan trouwen! Vieren jullie deze dag met ons mee op maandag 26 augustus 2024?”

“Wij zeggen ja! Op 26 augustus 2024 trouwen wij op Landgoed Huize Bergen in Vught.”

“Op 26 augustus 2024 gaan wij trouwen! Wij vinden het leuk als je deze dag met ons mee viert.”

“Op 26 augustus 2024 stappen wij in het huwelijksbootje!”

“Let’s celebrate love!”

Programma

Neem je gasten daarna mee in jullie dag. Dit kan zo bondig of zo uitgebreid als jullie willen. Benoem in ieder geval de informatie die gasten minimaal nodig hebben voor deze dag: hoe laat ze worden verwacht en waar ze worden verwacht. Je kan er ook voor kiezen om de adressen op een apart gedeelte van de kaart te vermelden (niet in lopende tekst). Als er een eindtijd is of als jullie een gezamenlijk afscheid willen, kan het ook handig zijn om dat te vermelden. Het is niet nodig om het gehele programma met de gasten te delen, als ze weten dat ze bij jullie voorzien worden van een drankje en een hapje, is de tijd waarop dat gebeurt wellicht wat minder belangrijk. Kies daarom voor iets wat bij jullie past!

Het kan ook leuk zijn om het dagprogramma te visualiseren met plaatjes en korte tekst. Op die manier ziet de trouwkaart er aantrekkelijk uit en zien je gasten in één oogopslag hoe jullie trouwdag er uit ziet.

Tips:

  • Schrijf tijdnotaties als “00.00 uur”.
  • Het woord “toosten” schrijf je met dubbel o.
  • De postcode van het adres waar jullie elkaar het jawoord geven of het feest vieren, mag je achterwege laten.

 Voorbeelden:

“Om 13.00 uur vindt de huwelijksceremonie plaats op het stadhuis van ‘s-Hertogenbosch. Aansluitend heffen we in onze achtertuin samen het glas en mag een BBQ natuurlijk niet ontbreken. ’s Avonds maken we er een gezellig feest van.”

“De ceremonie start om 13.00 uur in het stadhuis van ’s-Hertogenbosch. Deze dag vervolgen we in café Buren vanaf 14.00 uur.”

“De ceremonie vindt plaats om 13.00 uur in het stadhuis van ’s-Hertogenbosch. We nodigen jullie uit om dit met ons te vieren. Aansluitend zal de receptie plaatsvinden om 14.00 uur in Café Buren.”

“Wij verwachten jullie om 13.00 uur op het stadhuis van ’s-Hertogenbosch voor de ceremonie. Vanaf 20.30 uur zijn jullie van harte welkom bij Kasteel Wijenburg voor het uitbrengen van een toost en het feest.”

“Wij vragen jullie om 13.00 uur aanwezig te zijn op onze trouwlocatie, waarna wij elkaar om 13.30 uur het jawoord geven, gevolgd door taart, diner en een spetterend feest!”

“Onze huwelijksvoltrekking vindt plaats op 26 augustus 2024 om 12:30 in het stadhuis in ‘s-Hertogenbosch.”

Aanwezigheid dagprogramma

Als jullie gasten de hele dag uitgenodigd zijn, blijkt dit vaak al uit de rest van de uitnodiging. Al kan het nooit kwaad om dit expliciet te vermelden. Maar is een deel van jullie gasten avondgast? Of enkel genodigd voor de receptie? Zorg er dan voor dat dit duidelijk op jullie trouwkaart vermeld staat zodat hier geen misverstanden over bestaan. Over het algemeen is het voor iedereen het duidelijkst om van momenten waarop ze niet genodigd zijn, ook niet de tijd te vermelden. De avondgasten ontvangen in dat geval dus een aangepaste uitnodiging. Maar in plaats daarvan kan je er ook voor kiezen om een inlegkaartje te maken met extra informatie speciaal voor de daggasten.

 Voorbeelden:

“Omdat jullie zo bijzonder voor ons zijn, zouden wij het super waarderen als jullie de hele dag aanwezig zijn!”

“Jullie zijn de hele dag uitgenodigd.”

“Graag proosten we met jullie op ons huwelijk. Jullie zijn vanaf 20.30 uur welkom in Kasteel Wijenburg.”

“Gelegenheid tot feliciteren tijdens de huwelijksreceptie van 16.00 uur tot 18.00 uur. Tevens zijn jullie van harte uitgenodigd voor het avondfeest vanaf 20.00 uur.”

“Jullie zijn genodigd vanaf 20.00 uur.”

Afsluitende zin

Sluit de trouwkaart af.

 Voorbeelden:

“Wij hopen jullie dan te zien!”

“We hopen met jullie te kunnen proosten op de liefde die dag!”

“Daar willen we het glas heffen en proosten op een mooie toekomst!”

RSVP en dieetwensen/allergieën

Vraag gasten ook om te reageren op jullie uitnodiging. Denk goed na over wat jullie hierin willen en vermeld dit duidelijk op de kaart. Willen jullie dat alle gasten van zich laten horen of ze wel of niet komen? Of willen jullie alleen een reactie bij af- of aanmelding?

En vergeet niet om de gasten gelijk te vragen naar dieetwensen en allergieën (als jullie ook bereid zijn hier rekening mee te houden).

 Voorbeelden:

“RSVP: Vóór 26 juli via rsvp@ceremoniemeester.nl.”

“Wij horen graag vóór 26 juli of jullie erbij kunnen zijn. Ook horen we het graag als jullie dieetwensen of allergieën hebben.”

“Kunnen jullie vóór 26 juli laten weten of jullie komen?”

“Willen jullie het laten weten als jullie verhinderd zijn?”

“Laat je even weten of je komt? Heb je speciale dieetwensen of allergieën, wil je die dan aan ons doorgeven?”

Ceremoniemeester

Vergeet zeker niet de naam en contactgegevens van jullie ceremoniemeester op jullie trouwkaart te vermelden. Geef hierbij indien gewenst ook aan dat gasten voor vragen (denk aan het inplannen van speeches, cadeautips, dresscode toelichting), terecht kunnen bij jullie ceremoniemeester. Op deze manier kunnen jullie lekker in jullie bubbel toeleven naar de grote dag en hebben jullie genoeg tijd om alle laatste dingen te regelen voor jullie bruiloft.

Overig

Indien jullie een specifieke wens hebben voor een cadeau, zet dit dan ook op de kaart (of in een begeleidende brief)! Geef dit aan door middel van het envelop-icoontje.

Is er een dresscode voor jullie bruiloft? Vermeld deze ook op je trouwkaart (en licht eventueel verder toe in een begeleidende brief).

Zijn kinderen welkom op jullie bruiloft? Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bewust niet de namen van de kinderen te vermelden op de envelop, maar dit blijkt voor sommige gasten echter niet voldoende duidelijk. Willen jullie écht geen kinderen op jullie bruiloft? Zorg dat je dit dan ook duidelijk (maar op een lieve manier 😉) vermeldt op jullie trouwkaart. Willen jullie juist wél dat ze deel uit maken van jullie grote dag? Ook dan is het handig om dit nog expliciet te vermelden, voordat jullie gasten onnodig op zoek gaan naar een oppas.

Vergeet ook niet om af te sluiten met jullie eigen voor- en achternamen en telefoonnummer/emailadres/adres voor RSVP’s en voor als gasten felicitaties of vragen willen doorgeven.

Tips:

  • Je schrijft “cadeautip” of “kadotip”.

Leuke tekstjes

Willen jullie een kort gedichtje of een grappige tekst op jullie trouwkaart? Doe hier dan wat inspiratie op:

Bruiloften bij Anouk organiseert als Weddingplanner bruiloften van A tot Z en is in te zetten als Ceremoniemeester op jullie trouwdag.

bruiloftenbijanouk.nl