Muziek Tijdens Bruiloft

Bij ons thuis staat altijd de radio of een playlist aan. Of dat nou is tijdens een borrel met vrienden, terwijl ik aan het opruimen ben in huis of tijdens de koffiepauze, muziek maakt alles (nóg) beter! Van concerten en festivals kan ik intens genieten en daar geef ik dan ook graag mijn geld aan uit. Muziek is een sfeermaker en sfeerverhoger en muziek brengt mensen samen. Daarom mag muziek ook zeker op jullie bruiloft niet ontbreken!

Soort muziek

Nu lijkt sommige muziek wellicht geschikter voor bruiloften dan andere liedjes. Maar het belangrijkste voor de muziekkeuze voor jullie trouwdag is – wederom – dat het bij jullie past! Houden jullie van Hollandse meezingers? Draai die dan vooral lekker tijdens jullie feest. Hebben jullie een gek nummer waar jullie dol op zijn? Draai ‘m vooral tijdens de ceremonie. Deze dag én de muziek, moeten immers bij jullie passen. Er is geen goed of fout voor het kiezen van muziek, zolang je maar dicht bij jezelf blijft.

Muziek tijdens het feest

Veel mensen denken bij muziek tijdens hun bruiloft aan het (avond)feest. Dat is natuurlijk helemaal niet zo gek, want op een feest wordt vaak gedanst en daarvoor mogen lekkere nummertjes natuurlijk niet ontbreken. Voor jullie feest kan je er natuurlijk voor kiezen om een playlist aan te zetten. Zorg er dan voor dat je voorafgaand aan de bruiloft een (te) lange playlist hebt gemaakt waarin dansnummers en meezingers elkaar afwisselen. Maar ook het inhuren van een DJ of een live band op locatie kan erg tof zijn. Houd er wel rekening mee dat dit niet op iedere locatie kan of mag. Daarnaast zijn er ook vaak afspraken over hoe hard de muziek mag staan (decibel) en tot hoe laat er muziek gespeeld mag worden. Zorg dat je dit bij het boeken van jullie locatie alvast navraagt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Houden jullie niet van een dansfeest, of willen jullie het liever wat kleiner of intiemer? Het inhuren van een pianist of een duo dat zorgt voor zang en gitaar, is ook erg leuk!

Muziek tijdens de ceremonie

Vaak denken bruidsparen er wel aan om een liedje te kiezen om af te spelen tijdens het begin van de ceremonie, bij binnenkomst. Maar denk daarnaast ook na over welke muziek jullie willen horen tijdens de huwelijkssluiting en kus, tijdens het tekenen van de akte en tijdens het verlaten van de ceremonie. En hebben jullie er ook over nagedacht dat live muziek tijdens de ceremonie ook mogelijk is? Er zijn maar weinig bruidsparen die hiervoor kiezen, wat dit des te specialer maakt. Hoe gaaf is het als een pianist en zangeres jullie favoriete nummers zingen tijdens de ceremonie? Het mooie hieraan is dat je in overleg ook het tempo en de lengte van de nummers kan bepalen. Hebben jullie liever instrumentale muziek? Het inhuren van bijvoorbeeld een saxofonist behoort ook tot de mogelijkheden.

Muziek tijdens de rest van de bruiloft

Hiernaast zijn er nog talloze andere momenten op jullie trouwdag waarbij muziek echt een aanvulling kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een playlistje voor tijdens de make up en het aankleden. Dit kan erg fijn zijn om de zenuwen de baas te blijven en wat afleiding te hebben. Daarnaast is muziek tijdens het diner sfeerverhogend. Kies daarbij voor een rustig muzieklijstje op de achtergrond, of juist voor een live band of muzikant die centraal staat. Tijdens de borrel en receptie mag een lekker muziekje op de achtergrond ook niet ontbreken.

Op mijn Instagram deel ik regelmatig mooie nummers, doe hier inspiratie op! 

Tips

  • Wanneer je muziek af speelt uit playlists, zorg dan dat je ruim voor de bruiloft per onderdeel een Spotify lijstje maakt.
  • Neem de muzieknummers of playlists ook op in jullie draaiboek.
  • Heb je geen Weddingplanner of Ceremoniemeester? Zorg dan dat een van je gasten verantwoordelijk is voor de muziek en dat hij of zij precies weet wanneer een liedje op playlist ingestart moet worden.
  • Check van tevoren bij de locatie of een live band of DJ toegestaan is, hoe hard de muziek afgespeeld mag worden (decibel), tot hoe laat dit door mag gaan en of zij een geluidsinstallatie hebben.
  • Geef van tevoren bij je DJ, live band of muzikant aan wat voor soort nummers jullie graag willen horen, geef jullie favoriete nummers door, maar ook de nummers die jullie absoluut niet willen horen.

Neem hier een kijkje voor toffe live acts of DJ’s!

Foto: M54 Beeldcreaties