12 tips voor het uitzoeken en bezoeken van trouwlocaties

12 tips voor het uitzoeken en bezoeken van trouwlocaties

Zijn jullie op zoek naar dé perfecte trouwlocatie die helemaal bij jullie wensen past? Met meer dan 5.000 trouwlocaties door heel Nederland kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Deze 12 tips gaan jullie helpen bij het uitzoeken en bezoeken van trouwlocaties!

Start allereerst met het in kaart brengen van jullie wensen en verklein jullie zoekcirkel. Plan daarna pas locatiebezoeken in op de locaties die jullie het meest aanspreken. Wees kritisch! Is er bij het bekijken van de website al iets wat je niet aanstaat en wat niet veranderbaar is? Haal die locatie dan van jullie lijstje. Afwijken van jullie ideale plaatje en wensen kan altijd (op een later moment) nog!

Trouwlocatie Kasteel de Wittenburg

Verkleinen zoekcirkel

1. Locatie

Beslis in welke regio of welk gebied jullie willen trouwen. Vinden jullie het fijn om dicht bij huis te trouwen? Waar komt het grootste gedeelte van jullie vrienden of familieleden vandaan? Hoe ver willen jullie jullie gasten laten rijden? Is een bepaalde plek of stad speciaal voor jullie? Of maakt de locatie en afstand voor jullie juist helemaal niks uit? Kijk wat voor jullie belangrijk is en verklein op basis daarvan jullie zoekcirkel!

2. Sfeer en stijl

Wat voor stijl bruiloft vinden jullie gaaf? Welke sfeer moet het uitstralen? Hebben jullie voorkeur voor een kasteel, landgoed, strandtent, boerderij, restaurant, kas, kerk, industriële locatie, camping of een gemeentehuis? En willen jullie een binnen- of buitenbruiloft? Ook hiermee verkleinen jullie de zoekcirkel en komen jullie dichterbij jullie droomlocatie!

 3. Budget

Bepaal het budget dat jullie beschikbaar hebben voor de locatie (eventueel inclusief catering). Allerlei locaties bezoeken die fantastisch zijn maar veeeelste duur is zonde van jullie tijd en levert toch alleen maar teleurstelling op.

4. Gasten

Stem samen af hoe groot jullie gastenlijst is. Gaan jullie voor een intieme bruiloft of voor een groot feest? Zijn al jullie gasten de hele dag aanwezig? Of hebben jullie ook avondgasten? Het is belangrijk dat jullie ongeveer weten hoe groot het gezelschap is, zodat jullie op zoek kunnen naar een locatie van de juiste grootte.

5. Beschikbaarheid datum

Hebben jullie een bepaalde datum in gedachten waarop jullie willen trouwen? Vraag dan vóór jullie bezoek alvast na of die datum nog beschikbaar is. Willen jullie een feest tot laat in de nacht? Vraag dan ook na tot hoe laat de locatie beschikbaar is en wat de kosten zijn voor eventuele uitloop.

 

Ga op locatiebezoek

6. Opbouwen en exclusiviteit

Het is belangrijk om te informeren naar de mogelijkheden voor opbouwen en afbouwen. Zeker als jullie veel zelf willen doen of er nog veel gedecoreerd moet worden, is het fijn om te weten of jullie de dag van tevoren al mogen (laten) opbouwen en genoeg tijd hebben om te decoreren. Hetzelfde geldt voor het afbouwen. Mogen er de dag na de bruiloft nog spullen en cadeaus opgehaald worden? Voor welke tijd moet alles weer schoon en leeg opgeleverd worden? Daarnaast kan het waardevol zijn om na te vragen of de locatie op de dag zelf exclusief voor jullie is. Huren jullie de volledige locatie af of zijn er ook andere bruidsparen of gasten op de locatie die dag?

 7. Faciliteiten

Zorg dat je helder krijgt welke faciliteiten de locatie te bieden heeft én wat er inbegrepen zit in de prijs. Is er een bruiloft arrangement? Zijn er meerdere ruimtes waartussen jullie gedurende de dag kunnen wisselen? Hoeveel gasten zijn er welkom? Past dit met het gastenaantal dat jullie in gedachten hebben? Is er voldoende ruimte voor een DJ booth én dansvloer? Heeft de locatie eigen licht en geluid voorzieningen? Is de locatie ook toegankelijk voor mindervalide familieleden?

8. Verplichte afname

Bij sommige locaties is verplichte afname van een hoeveelheid drank verplicht of moet je verplicht gebruik maken van de catering op locatie. Informeer wat er geschonken wordt en welke menu mogelijkheden er zijn. Dit kan een dealbreaker zijn als jullie zelf al een cateraar of menu in gedachten hebben. En afhankelijk van jullie gasten(aantal) is dit niet altijd de meest goedkope optie. Ook kan het zo zijn dat een locatie vaste samenwerkingen heeft met bepaalde leveranciers. Zorg dat je hier ook van op de hoogte bent.

9. Geluidsrestricties

Op sommige locaties is live muziek buiten of muziek na een bepaalde tijd niet meer toegestaan. Informeer van tevoren of er een geluidslimiet is, en zo ja, hoe hoog deze is. Check of dit past bij de muziek en DJ die jullie in gedachten hebben óf overweeg een silent disco tijdens jullie trouwfeest.

10. Overnachtingen

Informeer naar de overnachtingsmogelijkheden in de buurt. Niet alleen voor jullie zelf, maar ook voor jullie gasten. Heeft de locatie zelf hotelkamers of tent plekken of kennen ze een leuk hotel in de buurt waar gasten eventueel kunnen overnachten?

11. Slecht weer plan

Bespreek wat de mogelijkheden zijn bij slecht weer. Zélfs wanneer je midden augustus trouwt, wil je van tevoren een plan B hebben bedacht als je buiten trouwt. Kunnen jullie in dat geval uitwijken naar binnen? Past dat met het aantal gasten dat jullie in gedachten hadden? En vinden jullie deze alternatieve ruimtes ook mooi? Of is er een mogelijkheid om een feesttent neer te zetten?

12. Communicatie

Voel hoe de communicatie wat betreft het plannen van het locatiebezoek en tijdens het locatiebezoek zelf, loopt. Gaat dit stroef, krijg je (te) laat reactie of moet je achter dingen aan bellen? Dan is de kans groot dat dit tijdens het plannen van jullie bruiloft ook zo zal gaan. Zijn ze flexibel, vriendelijk, meedenkend en enthousiast? Dan is de kans groot dat de aanloop naar de bruiloft en het plannen daarvan ook op een fijnere manier zal gaan! Neem dit mee in jullie overweging.

Websites

Gelukkig zijn er verschillende websites waarop veel mooie trouwlocaties gebundeld zijn. Stel de filters gelijk in, zodat je niet afgeleid wordt door locaties die ver buiten jullie zoekgebied of budget vallen. Is er een locatie die je bevalt? Zoek dan ook de website en Instagram van de locatie op, en vraag een brochure aan. Vervolgens moet het locatiebezoek met bovenstaande tips helemaal goed komen!

 

Hulp van Weddingplanner

Lukt het jullie ondanks deze tips voor trouwlocaties niet om een keuze te maken? Of besteden jullie dit zoekwerk liever uit? Geen zorgen! Ik help jullie graag in jullie zoektocht. Als Weddingplanner loop ik van A tot Z met jullie mee, van het zoeken van een locatie tot aan het na afloop van jullie bruiloft samen bekijken van jullie trouwalbum. Ik breng jullie wensen in kaart, zoek de meest toffe en passende locaties voor jullie en ga met jullie mee op locatiebezoek. Meer weten over wat ik nog meer voor jullie kan betekenen? Klik dan op de knop hieronder.

Bruiloften bij Anouk organiseert als Weddingplanner bruiloften van A tot Z en is in te zetten als Ceremoniemeester op jullie trouwdag.

bruiloftenbijanouk.nl